هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
یکی از مهمترین و حساس ترین مباحث مالیاتی، تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور می باشد. حال اظهارنامه مالیاتی چیست؟ شامل چه افرادی می شود؟ چه زمانی می بایست تحویل داده شود؟ شیوه نگارش آن چگونه است؟ و سوالاتی از این قبیل. در ادامه این مطالب به صورت کامل و مفصل همه آنچه که مودیان می بایست در خصوص اظهارنامه مالیاتی بدانند را بازگو می کنیم.
فهرست مطالبی که در این مقاله به آن می پردازیم:
اظهارنامه مالیاتی در حقیقت سندی است که تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول پرداخت مالیات هستند، تنظیم نموده و به سازمان امور مالیاتی تسلیم می نمایند. می توانید مقاله چه کسانی مشمول پرداخت مالیات هستند؟ را نیز مطالعه نمایید. سازمان مربوطه نیز با در نظر گرفتن این اسناد میزان مالیات سالیانه مودی را محاسبه می کند. در حال حاضر سازمان امور مالیاتی کشور، در راستای توسعه خدمات الکترونیکی و خود اظهاری مودیان مالیاتی، فرم اظهارنامه را در سامانه https://tax.gov.ir قرار داده است تا مودیان، ثبت نام الکترونیکی را انجام دهند و سپس اقدام به تکمیل اظهارنامه و ارسال آن نمایند. قابل ذکر است که تکمیل و تحویل اظهارنامه مالیاتی بر طبق زمان مشخص شده در تقویم مالیاتی هر سال اعلام می شود و مودیان موظفند در همان بازه زمانی اقدام نمایند.
تنظیم و ثبت اظهارنامه مالیاتی برای تمامی شخصیت های حقیقی و حقوقی که مشمول قانون مالیات های مستقیم و مالیات ارزش افزوده می شوند، تکلیف اکید است. از آنجایی که در حال حاضر ثبت اظهارنامه الکترونیک شرکت ها و موسسات در سامانه سازمان امور مالیاتی، به صورت اینترنتی و مجازی انجام می شود، دیگر نیازی به مراجعه حضوری نیست. به این ترتیب به صورت اجمالی مراحل تنظیم و ثبت اظهارنامه مالیاتی را بیان می کنیم:
برای پیش ثبت نام اظهارنامه نیاز به کد اقتصادی شرکت می باشد. علاوه بر آن اطلاعات اولیه شرکت در قسمت های مشخص شده وارد می شود.
پس از انجام پیش ثبت نام الکترونیک، بخشی از اطلاعات ثبت شده در مرحله قبل از منابع مختلف، استعلام و راستی آزمایی می شود. در صورت تأیید صحت اطلاعات، به شخص اجازه داده می شود که وارد مرحله سوم شود. در صورت مغایرت، پیامکی به شماره تلفن وارد شده ارسال می شود.
در این مرحله مودی دارای کد کاربری و رمز عبور می شود که به صورت پیامک برای وی ارسال می گردد.
در این مرحله، با داشتن کد کاربری و رمز عبور، می توانید وارد سامانه ثبت نام شوید و اطلاعات اقتصادی شرکت را وارد نمایید.
این مرحله آخر در ثبت نام است. در این مرحله اطلاعات وارد شده بررسی می شود. در صورت مغایرت با پرونده های ارائه شده و مستندات قانونی به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد. در صورت تأیید از طرف سازمان، به شما اجازه ارسال اظهارنامه الکترونیک داده می شود.
لازم به ذکر است فرآیند ثبت و ورود اطلاعات شرکت ها در تنظیم اظهارنامه مالیاتی کاری حساس، دقیق و در عین حال طاقت فرسا می باشد. ازین رو به منظور تسهیل در امور خود، پیشگیری از تبعات اشتباهات احتمالی در سامانه، استفاده از بخشودگی های مالیاتی، دریافت معافیت ها و کاهش میزان جرایم قانونی می توانید این امر مهم را به شرکت های حسابداری زبده بسپارید. در این راستا شرکت کاسپین حسابدار پارس همواره همراه و همگام شما خواهد بود.
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، یکی از وزنه های تجارت افراد مالیات و به تبع آن تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی می باشد. به این ترتیب از جمله موارد مهمیتهیه اظهارنامه و کلیه اسناد مالی از اهمیت بسیاری برخوردار است، اطلاعات جزئی شرکت مربوطه می باشد. درج این اطلاعات و صحت آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اطلاعاتی از قبیل:
برخی افراد حقیقی با توجه به میزان پایین کارکرد حساب خود، در یکسال گذشته از تنظیم و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف می شوند. سازمان امور مالیاتی کشور هر ساله حداقل مبلغی در عملکرد اشخاص تعیین می نماید که در صورتی که عملکرد شخص پایین تر از آن باشد، معاف مالیاتی محسوب می گردد. این مبلغ برای سال 1401 مبلغ 288 میلیون ریال اعلام شده است.
در قانون مالیات های مستقیم برخی موسسات و ارگان ها از تسلیم اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات معاف می باشند. از جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
هر مودی مشمول پرداخت مالیات، هر ساله حداکثر تا ۳۱ام تیر ماه موظف است تا اظهارنامه مالیاتی سال گذشته شرکت خود را به صورت کامل تنظیم کند و به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهد. هر سال مالی از اول فروردین هر سال شروع و پایان اسفند همان سال خاتمه می یابد. نکته قابل توجه اینست که سال مالی اشخاص حقوقی با توجه به اساسنامه شرکت تعیین می شود. و درآمد سال مالی اشخاص حقوقی به جای سال مالیاتی، مبنای محاسبه میزان مالیات در اداره دارایی قرار خواهد گرفت.
در صورت لزوم این امکان برای مودیان وجود دارد که بر اساس ماده 226 قانون مالیات های مستقیم تا یک ماه پس از تسلیم اظهارنامه عملکرد مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور، نسبت به اصلاح و رفع نقص اظهارنامه مالیاتی اقدام نمایند.
سازمان امور مالیاتی کشور همان گونه که در برخی موارد امتیازات و بخشودگی ها و معافیت هایی برای مودیان مالیاتی در نظر می گیرد، در صورت عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی، علاوه بر حذف کلیه معافیت ها و بخشودگی های مالیاتی، تا 30% مبلغ مالیات متعلقه به عنوان جریمه از شخص مذکور دریافت می گردد. و پس از آن در صورتی که مودی از این مورد نیز سر باز زند، مبلغی معادل با 2.5% مالیات متعلقه به صورت ماهانه به حساب بدهی وی منظور می گردد.
نکته مهم و حائز اهمیت: تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی در صورتی که در سال مالی گذشته هیچگونه فعالیت مالی نداشته باشند، نیز می بایست تنظیم اظهارنامه مالیاتی را انجام داده و تسلیم نمایند. در حقیقت فقدان فعالیت مالی دلیل بر عدم ارسال نبوده و باید در این حالت اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت سفید به همراه سایر مدارک ارائه کنند تا مشمول جریمه نگردند.
با توجه به نکات مهم و حساسی که در راستای تنظیم و تسلیم اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی که وجود دارد، پیشنهاد می کنیم این امر مهم را به ما بسپارید. شرکت کاسپین حسابدار پارس علاوه بر ارائه خدمات مالی و مالیاتی، همواره پشتیبان شما در همه زمینه های حسابداری خواهد بود. حسابدار 119 با تولید و ارائه یکی از پیشرفته ترین و کامل ترین نرم افزار های حسابداری؛ نرم افزار حسابداری سکان؛ همواره رضایت مراجعین و همکاران را به خود اختصاص می دهد.